A Stunning Bay House Nestled In A Forest Clearing

Beautiful views and spectacular landscapes inspire architects and designers to capture these marvels of nature into their creations. It’s how projects like the Peconic House are born. First there was the site, a stunning piece of land in Hampton Bays, US. It had a gorgeous view of the Peconic Bay and a very nice topography. Then came the house. The client requested a multi-generation family-retreat to be built here, one which would live as little imprint on the site as possible but which would also make the most of its natural surroundings. The architects at made sure to turn this dream home into reality.

The green roof helps to make the house blend in with its natural surroundingsView in gallery
The green roof helps to make the house blend in with its natural surroundings
In addition to large and open indoor living spaces, the house also features expansive terracesView in gallery
In addition to large and open indoor living spaces, the house also features expansive terraces
An infinity edge lap pool sits at one end of the sloping terrace, parallel to the houseView in gallery
An infinity edge lap pool sits at one end of the sloping terrace, parallel to the house
The architects used simple materials in the design, including concrete, cedar, reclaimed wood and corten steelView in gallery
The architects used simple materials in the design, including concrete, cedar, reclaimed wood and corten steel

The existing fauna was, of course, preserved. A 70 foot tall sycamore tree near the center of the meadow became particularly important. In fact, the house was designed to preserve the sun exposure of the tree and this turns it into a focal point for the whole site. In addition to that, the house features a green roof with native meadow grasses which camouflage it and allow it to seamlessly blend in. A terrace as big as half of the entire floor plan sits parallel to the house and features an infinity edge lap pool at one end. All of these elements combined with a simple and timeless interior design and a carefully-selected array of materials and finishes turn this house into a wonderfully peaceful and welcoming retreat.

Glazed surfaces open up the house towards the expansive and panoramic views of the bayView in gallery
Glazed surfaces open up the house towards the expansive and panoramic views of the bay
The interior design is simple and timeless, with clean lines and few colorsView in gallery
The interior design is simple and timeless, with clean lines and few colors
The master bedroom offers a stunning view, featuring sliding glass doors which open it onto a terraceView in gallery
The master bedroom offers a stunning view, featuring sliding glass doors which open it onto a terrace
The interior layout of the house takes advantage of the orientation of the house, the natural lighting and the viewsView in gallery
The interior layout of the house takes advantage of the orientation of the house, the natural lighting and the views
All the major areas enjoy great views and welcome the outdoors in and this includes the bathroomsView in gallery
All the major areas enjoy great views and welcome the outdoors in and this includes the bathrooms
A timeless black and white color combo was chosen for the kitchen, this allowing it to stand outView in gallery
A timeless black and white color combo was chosen for the kitchen, this allowing it to stand out
The kitchen, the dining area and the living room share an open floor plan but each have their own identityView in gallery
The kitchen, the dining area and the living room share an open floor plan but each have their own identity
A double-sided fireplace doubles as a room divider and helps to organize the social areaView in gallery
A double-sided fireplace doubles as a room divider and helps to organize the social area
The materials used throughout are simple and pure and their natural patina help the house become a part of the landscapeView in gallery
The materials used throughout are simple and pure and their natural patina help the house become a part of the landscape
The site features a gentle slope and this is reflected into the layered structures of the terrace and the interior spacesView in gallery
The site features a gentle slope and this is reflected into the layered structures of the terrace and the interior spaces
The location is truly wonderful, with a stunning view and vegetation all around itView in gallery
The location is truly wonderful, with a stunning view and vegetation all around it
The trees present on the site were preserved and the house was designed to have as little impact on the environment as possibleView in gallery
The trees present on the site were preserved and the house was designed to have as little impact on the environment as possible
Full-height windows open the interior towards the bay while the wood-clad walls and ceilings make it feel welcoming and cozyView in gallery
Full-height windows open the interior towards the bay while the wood-clad walls and ceilings make it feel welcoming and cozy