A Simple Concrete House With Three Staggered Volumes

Located in a consolidated forest region from La Costa, in Argentina, this concrete house was designed by  to serve as a home and studio and to take advantage of the landscape, the views and the topography. As always, there were numerous challenges which the architects had to overcome. One of them was related to the fact that the site has a 2 meter slope. The architects came up with the idea to build three staggered volumes with a different of around 45 centimeters in height between them. This organization of the spaces allows the house to respond to the topography in a practical and at the same time beautiful manner.

The three volumes sit on platforms which allow the interior spaces to be extended outdoorsView in gallery
The three volumes sit on platforms which allow the interior spaces to be extended outdoors
The staggered volumes feature a different of 45 centimeters between then and come as a response to the sloping terrain View in gallery
The staggered volumes feature a different of 45 centimeters between then and come as a response to the sloping terrain problem
A circulation hallway connects the internal spaces on a longitudinal axis View in gallery
A circulation hallway connects the internal spaces on a longitudinal axis

The eastern side of the house is exposed to the street and has few and controlled openings while the northern side allows the living spaces to extend outdoors, featuring a large covered terrace. The entrance is placed at the center of the floor plan. The interior spaces are delineated through hollow brick partitions while the main materials used throughout the house are concrete and glass. The polished concrete floor ensures a fluid and continuous interior design and elements such as the concrete kitchen counters maintain a simple aesthetic throughout the spaces.

The living area seamlessly extends outdoors, featuring a sliding glass door to a large, covered deckView in gallery
The living area seamlessly extends outdoors, featuring a sliding glass door to a large, covered deck
The owners wanted the house to measure no more than 150 square meters across and to be simple and low-maintenanceView in gallery
The owners wanted the house to measure no more than 150 square meters across and to be simple and low-maintenance
Polished concrete floors visually connect the spaces and also help to maintain simplicity throughout the houseView in gallery
Polished concrete floors visually connect the spaces and also help to maintain simplicity throughout the house
The aesthetic of the house is similar to the other houses in this area designed by the same studioView in gallery
The aesthetic of the house is similar to the other houses in this area designed by the same studio
The internal volumes are interconnected, featuring partitions and openings between themView in gallery
The internal volumes are interconnected, featuring partitions and openings between them
The house contains a large living area, an open kitchen, two bedrooms and a multifunctional studio/ guest roomView in gallery
The house contains a large living area, an open kitchen, two bedrooms and a multifunctional studio/ guest room
The site is partially populated with trees and was designed to take advantage of the landscapeView in gallery
The site is partially populated with trees and was designed to take advantage of the landscape
The overall simplicity of the architecture, design and materials involved help the house to better blend in with the surroundingsView in gallery
The overall simplicity of the architecture, design and materials involved help the house to better blend in with the surroundings
A covered deck overlooks the valley, bringing light and a panoramic view into the living areaView in gallery
A covered deck overlooks the valley, bringing light and a panoramic view into the living area
The kitchen is big and spacious, incorporating a dining table perpendicular to the island and parallel to the windowView in gallery
The kitchen is big and spacious, incorporating a dining table perpendicular to the island and parallel to the window
The staggered floor plan gives the house a lot of character and takes the attention away from the fact that it's a single-story structureView in gallery
The staggered floor plan gives the house a lot of character and takes the attention away from the fact that it’s a single-story structure
The palette of colors, materials and finishes is limited to only a few inspired by nature and the surroundingsView in gallery
The palette of colors, materials and finishes is limited to only a few inspired by nature and the surroundings